Nevezetességek, látnivalók, programlehetőségek Tiszadobon

1. Andrássy Sándor egykori kiskastélya (Andrássy u. 37.) – ma Polgármesteri Hivatal, falait Réti Mátyás tiszadobi születésű festőművész alkotásai díszítik.

Látogatható: munkaidőben

2. Az I. világháború tiszadobi áldozatainak emlékére állíttatott emlékmű (Andrássy u. 33. előtt)

Az I. világháborúban elhunyt hősi halottaknak állít emléket a tiszafák és tölgyfák ölelésében, az Andrássy utcában látható emlékmű, rajta 105 tiszadobi áldozat neve olvasható. Az 1936-ban felavatott alkotás Debreceni Márton szobrászművész munkája.

 

 

3. Református templom, mely XIII. századi alapokon nyugszik (Andrássy u. 32.)

 

4. Helytörténeti Gyűjtemények Háza (2011.) az Andrássy u. 28 szám alatt (helytörténeti gyűjtemény, üveggyűjtemény).

Látogatható: Érdeklődni lehet 06-20/421-9979 vagy onagnes63@gmail.com

 

5. A II. világháború tiszadobi áldozatainak emlékére állíttatott emlékmű (Bocskai u. a Postával szemben)

A II. világháború áldozatainak emlékét Győrfi Lajos szobrászművész által készített (1991.) alkotás (időoszlop) őrzi a Bocskai és a Kossuth utca kereszteződésénél lévő parkban. A háborúban hősi halált haltak névsorát (173 áldozat) egy kettétört lövedéket, a kettétört életeket szimbolizáló kőtömbbe vésve állít örök emléket.

 

6. A Holocaust tiszadobi áldozatainak emlékére állíttatott zsidó emlékmű (Ady u. 21.), Zsidó temető a Petőfi u. végén.

A Holocaust tiszadobi áldozatainak állít emléket az Platán utcán látható emlékmű. Az „Útnak vándorai figyeljétek és lássátok, van-e oly fájdalom, mint a mi fájdalmunk.” felirat alatt 61 zsidó neve van kőbe vésve.

 

7. Katolikus templom (Bocskai u) A Magyarok Nagyasszonya tiszteletére Andrássy Aladár báró özvegye építette 1912-ben.

 

8. Milleniumi emlékmű (Szabadság tér)

A település központjában a Szabadság téren látható a Milleniumi emlékmű. Csodálatos környezetben, gondozott parkban, fák és virágok társaságában. Hazánk ezeréves fennállásának tiszteletére emeltette 1896-ban Tiszadob községe.

 

9. Tubus – volt terménytároló – Andrássy Sándor egykor fallal körülvett majorjából ránk maradt épület (Szabadság tér). Egykor terményt „életet” tartottak benne. A Tiszadob közepén, a Szabadság téren található épületet a XVIII. század második felében építették. A emberemlékezet óta kissé ferde, 6×6 méter alapterületű 15 méter magas tégla építmény felfelé szűkülő falain, háromszög alakú szellőzőnyílások láthatóak. Nevét népies magyarázat szerint a padlásterében megtelepedett galambokról, azok becenevéről kapta.

 

 

10. Réti Mátyás Faluház (Táncsics u. 4.)

Megtekinthető: Tiszadobról szóló kiadványok, ajándék bőrdíszműves tárgyak, kézimunka kiállítás. Réti Mátyás festményeiből válogatás.

Látogatható: Érdeklődni lehet 06-20/421-9979 vagy onagnes63@gmail.com

 

 

11. A Tisza- szabályozás emlékművei: Széchenyi István emlékoszlop (Szász Károly sorai -1865.), Vásárhelyi Pál szobra (Grandtner Jenő munkája – 1969.), Andrássy Gyula (Sárkány István munkája – 1908.) emlékművei a település határában az Úrkomi magaslaton, valamint az új gátszakasz építésének emlékműve a Darab-Tisza keresztgátjánál.

 

12. Tiszadob természetvédelmi területe gyalogos és kerékpáros túra keretében járható be. A Holtág rendszer által körül ölelt területen (Sziget) idegenvezetést, programszervezést kül,- és belterületen külön megbeszélés esetén lehetséges.

Érdeklődni lehet 06-20/421-9979 vagy onagnes63@gmail.com

 

13. Andrássy Gyula Kastélya a Bocskai u 59. szám alatt

 

14. Az 1956-os forradalomban elhunyt tiszadobi áldozatok emlékére állíttatott kopjafa (Bocskai u. a Postával szemben) Szűcs István alkotása – 1998.

 

15. Pontonhíd és komp, ami a Tiszán való átkelést biztosítja.
16.  Nemzeti Összetartozás Napja, Június 4.

Az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékezünk ezen a napon.

Az emléknap megemlékezik a nemzeti tragédiáról, egyben lehetőséget nyújt arra, hogy a magyarság bebizonyítsa összetartozását, megmutassa a határokon átívelő kulturális gyökerek, a közös nyelv és a nemzeti érzés egységét.

Tiszadobon a Réti Mátyás Faluház bejáratánál látható Lakatos Tamás rajztanár, festő „Trianon” című alkotása, amit 2009-ben készített. 2010-től a települési megemlékezések ezen a helyen történnek, melyek záró eseményeként a helyi összetartozást jelképeként fáklyák meggyújtására került sor. 2012-ben a Tubus téren a megemlékezés részeként elültettünk egy a helyi önkormányzat udvarán nevelt tölgyfát, az „Összetartozás fáját”. 2013-ban ugyancsak a megemlékezés alkalmával a tölgyfa mellé elhelyeztünk egy emléktáblát.

Mi települési szinten így emlékezünk és gondolunk erre a történt eseményre.

Juhász Gyula szavaival élve:

„Nem kell beszélni róla sohasem? 

De mindig, mindig gondoljunk reá.”

 

Back to Top