KATOLIKUS PLÉBÁNIA

KATOLIKUS PLÉBÁNIA

KATOLIKUS PLÉBÁNIA

templom-(4)

A település nevét az 1220 körül keletkezett Váradi Regestrum említi. A középkorban templomos, plébániás hely, melynek titulusa Szent Miklós volt. Az 1332-37. évi pápai tizedjegyzék szerint a templom papja: Simon. Középkori temploma a reformáció következtében a reformátusok kezébe került, de gótikus falai a későbbi átépítések következtében is megmaradtak. A katolikus híveknek egészen a XX. század elejéig nem épült templomuk. A reformáció idején templom nélkül maradt hívek a tiszatardosi, majd a tiszadadai plébániához tartoztak.

1905-ben özv. Andrássy Aladárné báró Wenckheim Leontina nyilvános kápolnát kívánt építetni, de megfelelő telket nem adott hozzá. Ezen a problémán segített az iskolaszék, 1909-ben átengedte az iskola számára vásárolt telket az egyházközségnek. Így épülhetett meg 1912-re, a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére felépült templom. A hívek ismételt kérésére az egri érsek 1939. február 16-án plébániai rangra emelte az egyházközséget és annak templomát plébániai templomnak nyilvánította. Első plébánosa Bollyky Lajos volt. A templomot 2001-ben renoválták utoljára. Az új liturgikus tér kialakítása 1982-ben történt, Horváth János plébános idején. A plébánia házat az egyházközség később eladta.

A valamivel több, mint 3000 lakosú településen 745 katolikus él, de a templomba járók száma ettől lényegesen kevesebb. Napjainkban az egyházközség új orgonával gazdagodott, ami a liturgia szebbé tételét hivatott szolgálni. Jelenlegi plébánosa Dr. Linczenbold Levente. Tiszadob ma Polgár filiális egyházközsége. Így az egyházközség élete szorosan összetartozik a polgári egyházközség hitéletével.

A szentmisék rendje Tiszadobon:
vasárnap és ünnepnapokon 1130-kor.

Hittanórák:
hétfőn 10:50-től az alsó tagozatnak
11:40-től az elsőáldozóknak.

A templom búcsúünnepe október 8-án van. (az ehhez legközelebb eső vasárnapon tartjuk)

 

Back to Top

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support