NAPSUGÁR NAPKÖZI OTTHONOS ÓVODA ÉS KONYHA

NAPSUGÁR NAPKÖZI OTTHONOS ÓVODA ÉS KONYHA

Cím: 4456 Tiszadob, Mátyás Király utca 3.
Telefonszám: 42/ 722-675, 06 / 20 423 02 37 
E- mail
napsugarovodatdob@gmail.com

OM azonosító: 033362

Az óvoda vezetője: Bertalan Lászlóné
Óvodavezető-helyettes: Porkolábné Fazekas Ildikó

 

 

BEMUTATKOZÁS

Óvodánk egy gyönyörű településen, Tiszadobon található. Tiszadob három megye határán helyezkedik el Szabolcs–Szatmár–Bereg Megyében / /Szabolcs – Borsod – Hajdú  megye /. Tiszadob, Észak kelet-Magyarország egyik legszebb tájegysége. Itt található az ország legnagyobb és legszebb tiszai holtága. A Tisza és Holt-ágai meghatározó elemként hatnak a falu és gyermekeink életére. Igen gazdag növény-, madár- és állatvilág ad nagyon sok kellemes élményt az itt élő, és az idelátogató emberek számára. Településünk azon kevés falvak egyike, amely megőrizte régi arculatát, a jellegzetesen Árpád – kori település szerkezetet. Ez a különlegesség – hangulat és nyugalom- a táj, a természeti környezet gazdagsága párosulva az önkormányzat és az itt élő emberek törekvéseivel, az idegenforgalom az egyre népszerűbb falusi turizmus fellendülésével egyre több embernek biztosíthat jövedelmet. Ebben a gyönyörű környezetben 1974-ben épült fel az óvodánk eredetileg 3 csoportszobával, főzőkonyhával. Az óvodások ellátása a településen 5 csoportban és két épületben történt. 1982-ben a gyermekszületések csökkenése miatt összevonták a két óvodát. Azonban szükség volt a 4. csoportszoba létrehozására, melyet belső átalakítással oldottunk meg. Ezt követően a főzőkonyha megszűnt és az általános iskola új konyhájáról történik az étkeztetés napjainkig. 1995-ben ismét csak három csoport üzemelt, majd folyamatosan újra feltöltődött a gyermeklétszám.

Szükség lett a 4. csoport visszaállítására, és később 2002-ben megépült 5. csoportszobánk is, valamint egy szép tágas tornaterem. 1997-ben új nevet választottunk óvodánknak, Napsugár Óvoda lettünk. A névváltozással egy időben új szemléletet, új módszereket vezettünk be nevelőmunkánk során. Ezt az új szemléletet tükrözi az 1999-ben önállóan megírt „Apró csodák Szigete”helyi nevelési programunk, mely a természetbe ágyazott nevelést valósítja meg.” Ilyen módon jobban érvényre juttathattuk a települési sajátosságainkat, életszemléletünket, melyek nagymértékben befolyásolják, illetve irányt mutathatnak a nevelésünknek. „Szivárvány 7” próba- erdei túránkat minden évben májusban megszervezzük, melyre gyakran hívjuk meg a térségi óvodákat. 2002-ben beléptünk a Környezetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetségébe, és évekig részt vettünk a szakmai munkában. 2011-ben adaptáltuk a projektmódszert és elkészítettük egy nevelési évre szóló gyűjteményt, mely több mint 30 általunk kidolgozott és kipróbált projektet tartalmaz. 2005-ben a gyermeklétszám csökkenése és a kihasználtsági-mutatók csökkenése miatt újra négy csoportos lett az óvoda.  Intézményünkben jelenleg 113 fő kisgyermek nevelését biztosítjuk. Alkalmazotti létszámunk 15 fő, minden csoportban két óvónő és egy dajka végzi a nevelést. Ezen kívül egy pedagógiai asszisztens segíti a munkánkat, és a tálalókonyhán egy konyhalány biztosítja a gyerekek napi étkeztetésével járó feladatokat. Az óvónők életkoruk szerint még viszonylag fiatalok, de van közöttük szakvizsgázott, fejlesztőpedagógus, gyermektánc oktató, tanító végzettségű, a többség azonban még szakvizsga előtt áll. A dajkák középfokú végzettségűek, a pedagógiai asszisztensünk rendelkezik a szükséges végzettséggel. Négy vegyes csoportban szervezzük a napi fejlesztőmunkát.

Az „Apró csodák Szigete” Pedagógiai Programunk alapján a természetbe ágyazott nevelésre épül a fejlesztőmunkánk, hiszen Tiszadob természeti környezete egyedülálló szépségű a térségünkben. A Holt-Tisza által körbeölelt kis sziget csodálatos növény és állatvilága kiváló helyszínt biztosít az óvodásaink számára a természeti környezetünk aprólékos felfedezésére és a megismerésére. Különleges erővel bír ez a természeti adottság az egész falu lakosságára Az itt élők számára, tehát számunkra ez az élettér jelenti a friss levegőt a kikapcsolódást, a rácsodálkozó szemlélődést, a védő-óvó megfigyelési lehetőséget. Minden évszakban a falu apraja-nagyja tesz kisebb-nagyobb sétákat, kerékpártúrákat a Szigetben. A vízparton télen nyáron különleges élővilág éli az életét, melynek mi tiszadobiak állandó szemlélői vagyunk. Bizony előfordul, hogy néhányan megzavarják ezt a békés világot, de őket kiközösíti a faluközösség a természetvédők pedig büntetnek. Ideális ez a környezet természetesen az óvodás korosztály környezettudatos nevelésére. Pedagógia programunkhoz hűen ebben a csodálatos környezetben, mintegy élő terepasztalon neveljük arra a tiszadobi óvodásokat, hogy úgy csodálkozzunk rá e gyönyörű és sokszínű, lüktető élővilágra, hogy a legkevésbé zavarjuk meg életterüket, szokásaikat. Sokat vagyunk a gyerekekkel a szabadban, de még ennél is többet szeretnénk ha a szabadlevegőre vinni őket. A mindennapos mozgást a sétát, a természetjárást a jövőben még jobban előtérbe helyezzük, a gyerekek egészségének védelme érdekében. Egy ilyen környezetben csak ez a járható út egy óvoda és egy falu számára. Azért szervezünk rendszeresen természetvédő túrákat, mert itt tudjuk hozzászoktatni a legkisebb korosztályt, a természetet, a környezetet védő-óvó magatartásra. A lehető legtöbbször a szülőket és a családokat is hívjuk és bevonjuk projektjeinkbe, mert a családban is tudatosulnia kell azoknak az elveknek, szabályoknak melyek a természeti környezetünk védelméről szólnak. Család nélkül a szülők nevelése, formálása nélkül a mi tiszadobi óvodánkban nem lehet a gyermekeket sikeresen fejleszteni, eredményeket elérni.

A családok bevonása már hagyomány óvodánkban régóta, igénylik a szülők a programokat, szeretik. Óriási szerepe van óvodánknak az esélyegyenlőség biztosításában, hiszen „otthont”, kellemes környezetet, nyugalmat és fejlődési lehetőséget nyújtunk a 3-6 éves gyermekek számára. Itt szocializálódnak először a gyerekek, hiszen bölcsőde jelenleg nincs a településen. Már 2009 óta aktív részesei voltunk az Integrációs Esélyegyenlőségi Rendszernek (IPR), mára már „Esélyteremtő minta óvoda” vagyunk. Minden nevelési évben eddig sikeresen pályáztunk a halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) gyermekek hátrányainak kompenzációjára, esélyegyenlőségük integráltan történő elősegítésére. „Napra-forgó 1 és 2. integrációs projektünk” megvalósítása során a családokkal való együttműködés kiemelt szerepet kap, mert a szülőkkel való konfliktushelyzetek megoldása csak a szoros, intenzív együttműködéssel érhető el. Meggyőződéssel és elszántan hisszük, hogy a családokkal való együttműködés nem lehet csak papírforma. Tettekkel tudjuk bizonyítani, hogy vannak szerény sikereink, melyek a gyerekek nevelése, formálása érdekében történik, és mégis nagy napi sikerek, mert MI dolgoztunk meg érte, mi kerestünk és találtunk a helyi problémáinkra megoldásokat.

 

Alkalmazotti közösségünk tagjai

 

Óvodapedagógusok:

Bertalan Lászlóné – óvodavezető

Porkolábné Fazekas Ildikó – óvoda vezető helyettes

Dobszainé Orovecz Mónika – óvodapedagógus

Gulyás Julianna – óvodapedagógus

Kristófné Varga Tímea – óvodapedagógus

Szabolcsiné Nádaskai Judit – óvodapedagógus

Szabó Józsefné – óvodapedagógus

Veres Edit – óvodapedagógus

Oláh Mónika – óvodapedagógus

 

Nevelő oktató munkát közvetlenül segítő alkalmazottak:

 

Kulcsár Antalné-dajka

Oláhné Fótos Anita-dajka

Orovecz Lászlóné- dajka

Szegedi Zoltánné- dajka

Hegedűsné Rácz Erika-pedagógiai asszisztens

 

Konyhai dolgozók:

 

Nagy Katalin – élelmezésvezető

Fazekas Károlyné – konyhalány ( tálalókonyha)

Száraz Józsefné – főszakács

Kiss Gabriella – konyhai kisegítő

Szopkó Imréné – konyhai kisegítő

Mészáros Antalné – konyhai kisegítő

Zilahi Zoltánné – konyhai kisegítő

 

A NEVELÉSI ÉV RENDJE

Nevelési idő: A nevelési év minden év szeptember 1.-től – minden év augusztus 31.-ig tart.

 

Óvodánk heti öt munkanapon egész napos nyitva tartással működik. Nyáron egy hónapot zárva tartunk a szükséges takarítási munkálatok elvégzése miatt. A nevelési-oktatási intézmények működéséről szóló 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelet értelmében intézményünk a nevelési év során 5 nap nevelés nélküli munkanapot vesz igénybe, mely időpontokról a szülőket 7 nappal előbb értesíti. A nevelés nélküli munkanapokat a nevelőtestület a nevelőtestületi értekezlet megtartására, illetve belső vagy külső továbbképzésre használja fel.

 

 

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA

Különös közzétételi lista

 

 

Back to Top

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support