TESTVÉRISKOLAI SZERZŐDÉS

TESTVÉRISKOLAI SZERZŐDÉS

Nincs hozzászólás a(z) TESTVÉRISKOLAI SZERZŐDÉS bejegyzéshez

SÁRKÖZÚJLAK – TISZADOB TESTVÉRISKOLAI SZERZŐDÉS 

MEGKÖTTETETT:

  1. ÁPRILIS 20.

TISZADOB

 

Emlékezetes esemény dátuma 2011. április 20. a tiszadobi Széchenyi István Általános és Alapfokú Művészeti Iskola történetében. A tavaszi szünet előtti utolsó tanítási napon – több igazgatói egyeztetés után – egy öttagú delegáció érkezett az oktatási intézménybe, az erdélyi Sárközújlak képviseletében.

Nagy szeretettel vártuk kedves vendégeinket, akik a közel háromórás utazás fáradalmait azonnal elfelejtették találkozásunkkor.

Az iskola dísztermében, a “Széchenyi teremben” fogadtuk a maroknyi testvériskolai küldöttséget, melynek tagjait a szépkiejtési verseny győztes tanulója, Szegedi Zsuzsanna örvendeztetett meg a magyar nyelvről szóló, szívünknek kedves gondolatokkal.  A magyar nyelv szerepének fontosságát iskolánk névadója, gróf Széchenyi István is szívügyének tekintette. Felismerte nemzetformáló szerepét, s mint ismeretes, birtokainak egy egész évi jövedelmét áldozta fel egy olyan intézmény felállítására, melynek fő célkitűzése volt a magyar nyelv megerősítése, ápolása. Szavaival élve: Az egészséges nemzetiségnek … egy főkísérője a nemzeti nyelv, mert míg az fennmarad, a nemzet is él. E súlyos és szép örökségben nekünk is osztoznunk kell, s úgy gondoltuk, hogy egy iskola, mint legfőbb kultúra és tudásközvetítő intézmény nem adhat szebb ajándékot határontúli vendégeiknek, mint a közös anyanyelvet,  a magyar nyelvet legszebben hordozó tárgyat, a könyvet. Diákjaink még személyesen nem találkoztak, így ez a 108 tankönyv összekötő kapcsot jelenthet közöttük, s amikor a sárközújlaki gyerekek tanulmányozni fogják lapjaikat, érezni fogják a tiszadobi tanulók érdeklődő figyelmét.

Az ünnepélyes ebédet az intézmény bemutatása követte, melynek során szemléletes ízelítőt kaphattak a vendégek iskolánk életéből.

Nagy érdeklődéssel és elismeréssel járták be a települések vezetői a Napsugár Óvoda épületét is, mielőtt a Faluházban kezdődő tavaszi köszöntő műsort megtekintették volna.

A művészeti iskolások néptáncosai, drámatagozatos növendékei felejthetetlen pillanatokkal varázsolták el a sárközújlakiakat, akik a festészet tanszakos diákok egy-egy alkotásaival is gazdagabbak lettek.

Ebben az emelkedett hangulatban került sor a nap tetőpontját jelentő testvériskolai szerződés aláírására. A Polgármesteri Hivatal tanácstermében, rendkívüli képviselő testületi ülésen került sor a román és magyar nyelven is megfogalmazott szerződés hitelesítésére. Bízunk benne, hogy Vitányi György tiszadobi és Csáki Ferenc sárközújlaki igazgató úr aláírásukkal egy gyümölcsöző, a tanulók érdekeit képviselő kapcsolatot indítottak el töretlen útjára.

About the author:

Leave a comment

Back to Top

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support