TESTVÉRISKOLAI SZERZŐDÉS

TESTVÉRISKOLAI SZERZŐDÉS

Nincs hozzászólás a(z) TESTVÉRISKOLAI SZERZŐDÉS bejegyzéshez

SÁRKÖZÚJLAK – TISZADOB TESTVÉRISKOLAI SZERZŐDÉS 

MEGKÖTTETETT:

  1. ÁPRILIS 20.

TISZADOB

 

Emlékezetes esemény dátuma 2011. április 20. a tiszadobi Széchenyi István Általános és Alapfokú Művészeti Iskola történetében. A tavaszi szünet előtti utolsó tanítási napon – több igazgatói egyeztetés után – egy öttagú delegáció érkezett az oktatási intézménybe, az erdélyi Sárközújlak képviseletében.

Nagy szeretettel vártuk kedves vendégeinket, akik a közel háromórás utazás fáradalmait azonnal elfelejtették találkozásunkkor.

Az iskola dísztermében, a “Széchenyi teremben” fogadtuk a maroknyi testvériskolai küldöttséget, melynek tagjait a szépkiejtési verseny győztes tanulója, Szegedi Zsuzsanna örvendeztetett meg a magyar nyelvről szóló, szívünknek kedves gondolatokkal.  A magyar nyelv szerepének fontosságát iskolánk névadója, gróf Széchenyi István is szívügyének tekintette. Felismerte nemzetformáló szerepét, s mint ismeretes, birtokainak egy egész évi jövedelmét áldozta fel egy olyan intézmény felállítására, melynek fő célkitűzése volt a magyar nyelv megerősítése, ápolása. Szavaival élve: Az egészséges nemzetiségnek … egy főkísérője a nemzeti nyelv, mert míg az fennmarad, a nemzet is él. E súlyos és szép örökségben nekünk is osztoznunk kell, s úgy gondoltuk, hogy egy iskola, mint legfőbb kultúra és tudásközvetítő intézmény nem adhat szebb ajándékot határontúli vendégeiknek, mint a közös anyanyelvet,  a magyar nyelvet legszebben hordozó tárgyat, a könyvet. Diákjaink még személyesen nem találkoztak, így ez a 108 tankönyv összekötő kapcsot jelenthet közöttük, s amikor a sárközújlaki gyerekek tanulmányozni fogják lapjaikat, érezni fogják a tiszadobi tanulók érdeklődő figyelmét.

Az ünnepélyes ebédet az intézmény bemutatása követte, melynek során szemléletes ízelítőt kaphattak a vendégek iskolánk életéből.

Nagy érdeklődéssel és elismeréssel járták be a települések vezetői a Napsugár Óvoda épületét is, mielőtt a Faluházban kezdődő tavaszi köszöntő műsort megtekintették volna.

A művészeti iskolások néptáncosai, drámatagozatos növendékei felejthetetlen pillanatokkal varázsolták el a sárközújlakiakat, akik a festészet tanszakos diákok egy-egy alkotásaival is gazdagabbak lettek.

Ebben az emelkedett hangulatban került sor a nap tetőpontját jelentő testvériskolai szerződés aláírására. A Polgármesteri Hivatal tanácstermében, rendkívüli képviselő testületi ülésen került sor a román és magyar nyelven is megfogalmazott szerződés hitelesítésére. Bízunk benne, hogy Vitányi György tiszadobi és Csáki Ferenc sárközújlaki igazgató úr aláírásukkal egy gyümölcsöző, a tanulók érdekeit képviselő kapcsolatot indítottak el töretlen útjára.

About the author:

Leave a comment

Back to Top